In gesprek met Merel Schrijvers

Sinds 1 januari 2023 sluit Merel Schrijvers zich aan als adviseur bij LVWB Fundraising. Zij stelt zichzelf graag aan je voor.  

Wat voor type werkzaamheden heb je in de afgelopen jaren gedaan?  

Ik heb afgelopen jaren gewerkt als onafhankelijk strategisch adviseur op het gebied van development en fondsenwerving voor veel verschillende organisaties in met name de culturele sector. Ik heb daar veel van geleerd en vind het uitdagend om in korte tijd te doorgronden wat er nodig is, doelen te behalen en dan weer naar een volgende opdracht te gaan.  

Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?  

Al vroeg wist ik dat ik een bijdrage wilde leveren aan deze sector door organisaties te helpen die dit mogelijk maken. Daarom volgde ik aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de master Cultural Economics and Entrepreneurship. Al tijdens mijn master ben ik aan de slag gegaan bij GE#sharp en hielp podiumkunstorganisaties bij de werving van publieke en private fondsen, crowdfunding etc. Vervolgens heb ik mij als fondsenwerver verder ontwikkeld bij Teylers Museum en Centraal Museum in Utrecht. In die tijd rondde ik ook de opleiding Leiderschap in Cultuur af.  

Wat doe je graag naast je werk? 

Naast mijn eigen bedrijf heb ik het afgelopen jaar een bijzonder project bedacht en uitgevoerd voor de viering van Utrecht 900 jaar. Voor ‘Gekomen om te blijven’ maakte ik samen met o.a. het Utrechts Archief een uniek beeld van de stad door 900 portretten, bestaande uit foto’s en geluidsopnames, van Utrechters uit het heden en verleden te maken en verzamelen. Deze zijn blijvend te zien in de collectie van het archief. Voor mij een waardevol en leerzaam project, waarin ik nieuwe contacten heb opgedaan, en ervaarde hoe het is om een cultureel-maatschappelijk project van de grond af op te zetten. Ook deze kennis en ervaring neem ik mee in de samenwerking met mijn opdrachtgevers.  

Uit eigen ervaring weet ik dat cultuur kan inspireren en verbinden en je gewoon gelukkiger maakt. Van kinds af aan zing ik in koren, nu alweer jaren bij vrouwenkoor Bird Pack. Dat maakt me nog steeds blij. Het geeft me energie om samen met anderen aan een nummer te werken en de muziek te doorgronden. Het brengt inspiratie, verbinding en geluk. Daarom vind ik het belangrijk dat nu en in de toekomst zoveel mogelijk mensen van cultuur kunnen genieten.